FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!

Eredeti koreai kozmetikumok, prémium minőségben, elérhető áron több mint 12 éve Magyarorszáron!

Kérdése van? Hívjon minket! +3676508760

Blog

Mit kell tudni a hiperpigmentáció kezeléséről?

Mit kell tudni a hiperpigmentáció kezeléséről?

A hiperpigmentáció az a folyamat, amelynek során a bőr pigmenttermelő sejtje (melanocita) elkezd reagálni a pigmentet létrehozó belső és külső ingerekre. Sokszor a bőrpigmentáció és a bőr elszíneződése a bőr valamilyen sérülésére vagy gyulladásos folyamatára adott válasz, például égés, karcolás, feloldódó aknés elváltozás, kozmetikai eljárás vagy egy gyógyuló seb.

Persze a hiperpigmentációnak sok más oka is lehet, az egyik leggyakoribb például a napfény által kiváltott hiperpigmentáció. Gyakran előfordul, hogy az ilyen típusú hiperpigmentáció kis elváltozások formájában jelentkezik, amelyek kissé sötétebbek, mint a környező bőrtónus.

Kinél alakul ki leggyakrabban hiperpigmentáció?

Általánosságban a kaukázusiaknak, akiknek nem olyan aktívak a melanocitáik, mint más bőrszíneknek, nincs problémájuk a hiperpigmentációval. Ez a probléma inkább a pigmentált bőrtónusúakat érinti, az ázsiaiakat, a feketéket, az indiaiakat, a spanyolajkúakat és a latinokat, valamint a dél-európai, észak-afrikai és közel-keleti népességet. Mivel bizonyos bőrtónusok aktív melanocitákkal rendelkeznek, ezeket az aktív melanocitákat külső és belső tényezők könnyen kiválthatják. Emellett az ázsiai nők hajlamosabbak az arc hiperpigmentációjára, az úgynevezett melaszmára. A melaszma a nőknél általában a terhesség alatt is gyakori. És általánosságban a kettős kromoszómával rendelkezőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki hiperpigmentáció, mint a férfiaknál.

Hogyan előzhető meg a hiperpigmentáció?

Mivel a hiperpigmentáció egy makacs genetikai, hormonális, napozással és nemmel összefüggő bőrbetegség, nehéz a megelőzése. Ami a pattanások és bőrgyulladások által okozott hiperpigmentációt illeti, elengedhetetlen egy olyan átfogó bőrápolási rutin követése, amely megfékezi a betegséget, erősíti a bőrt, és helyreállítja annak természetes egészségét és barrierfunkcióját. Ami a nap okozta hiperpigmentációt illeti, a fényvédővel való állandó bevonás, a takarás és a hosszabb napozás elkerülése kulcsfontosságú megelőző intézkedések. A melaszmát nagyon nehéz megelőzni, mivel a kiváltó tényezők nagyrészt genetikai és hormonális eredetűek. A melaszma nagyobb valószínűséggel érintheti a terhes nőket is, és azokat is, akik éppen most kezdték el használni a fogamzásgátló tablettákat.

Hogyan kezelhető a hiperpigmentáció?

Vannak olyan összetevők, amelyek segítenek a pigment elmosásában, ahelyett, hogy közvetlenül fehérítenék azt, mint például a Retin-A és a retinol. Más szerek hidrokinon használata nélkül is javíthatják a hiperpigmentációt, de nem ugyanolyan mértékben. Ezek közé tartozik a kojinsav, a glikolsav, a C-vitamin, az arbutin, a niacinamid és az azelainsav.

Hámlasztás

A hiperpigmentáció egyes formái nagyon nehezen kezelhetőek, és önmagukban krémekkel nem oldódnak meg. Az ilyen típusú hiperpigmentáció kémiai hámlasztást igényel. Gyakran kombinálnak egy átfogó bőrápolási programot, amely hidrokinont tartalmaz, egy sor felületes kémiai hámlasztással. A makacsabb, mélyebben a bőrben lévő pigmentek, például a dermális melaszma esetében sikerek érhetők el TCA (triklór-ecetsav) alapú hámlasztással, de ezeket kizárólag szakképzett bőrgyógyászok végezhetik.

Természetesen a hiperpigmentációt kozmetikai rutinnal is el lehet fedni ideiglenesen. Primer, majd BB krém, ezt követően pedig fixáló púder láthatatlanná teszi a bőr egyenetlenségeit.

Összegezve:

Tegyél meg mindent, hogy megvédd bőrödet egy átfogó bőrápolási rutin segítségével, szigorú napfény védelemmel, de ha mégis hiperpigmentáció alakul ki, ápoló hatású bb krémmel elfedheted a foltokat. Komolyabb beavatkozáshoz mindenképp kérd szakember segítségét.