FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!

Eredeti koreai kozmetikumok, prémium minőségben, elérhető áron több mint 12 éve Magyarorszáron!

Kérdése van? Hívjon minket! +3676508760

Blog

Tényleg csak parabénmentes termékeket szabad vásárolni?

Tényleg csak parabénmentes termékeket szabad vásárolni?

Számtalan helyről halljuk a tanácsot, hogy ne vásároljunk parabéneket tartalmazó terméket. A parabének az elmúlt évtizedekben rosszul hangzó név lett a kozmetika világában. De mi a probléma velük? Miért kell lehetőség szerint kerülni őket?

Mik azok a parabének?

A parabének tartósítószerek, amelyek a kozmetikumok és piperecikkek körülbelül 85 százalékában megtalálhatók, feladatuk pedig az, hogy szabályozzák a mikrobák szaporodását. Gondoskodnak arról, hogy a krémeid és rúzsaid ne penészedjenek meg, miután kibontod őket. A leggyakoribb a propilparaben, a metilparaben, etilparaben és a butilparaben. A parabéneket gyakran használják, egy pici mennyiség - a végső formula kevesebb, mint 0,3 százaléka - a legtöbb terméket hatékonyan konzerválja. A mellett, hogy erős termék, kevesen allergiásak rájuk, így használatuk nagyon biztonságos.

Akkor miért kerülendő?

Az 1990-es évek végén egy tanulmány megállapította, hogy a parabéneknek nagyon gyenge ösztrogénhatása volt patkányokban, és az ösztrogénnek (női nemi hormonoknak) való túlzott kitettség összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával. Egy másik tanulmány szerint kutatók nagyon kis mennyiségű parabént találtak emberi emlődaganat-szövetben. Ezt a média felkapta azzal a szalagcímmel, hogy „a parabének kapcsolatban állnak a mellrákkal”.

A jelentések megjelenése óta sok tudós rávilágított, hogy a tanulmány valójában nem mutatott ki kapcsolatot a parabének és a mellrák között. Nem hasonlította össze a tumorokban lévő parabének mennyiségét a mellráktól nem szenvedők mellszövetében lévő parabének mennyiségével. Vagyis az egészséges, nem rákos szövetekben is lehet hasonló mennyiségű parabén, így a tumorokban való kimutatásuk tudományosan nem jelent semmit. Ráadásul kiderült, hogy a kísérletekhez használt berendezések már eleve parabénekkel szennyezettek voltak, így a mért mennyiségek félig sem biztos, hogy a tumorszövetből származnak. Később maguk a szerzők is kijelentették, hogy a kéziratban sehol nem állították, hogy a parabének jelenléte okozta volna a mellrákot, sőt, egy vegyület mérése egyetlen egy szövetben nem szolgáltathat bizonyítékot az ok-okozati összefüggésre.

Továbbá nem találtak olyan dokumentált esetet sem, amikor a parabéntartalmú termékek használata hosszú távú egészségügyi hatásokat eredményezett volna, annak ellenére, hogy az emberek nagy része közel száz éve használja őket. Egyik hivatalos egészségügyi vagy tudományos szervezet sem tartja valószínűnek a parabénekről szóló rémtörténeteket a jelenleg rendelkezésre álló ismereteink alapján, mivel a parabének csak nagyon gyenge kölcsönhatásba lépnek hormonális rendszerünkkel az általunk használt egyéb ösztrogén hatású vegyi anyagokhoz képest. Mivel ezek az erősebb vegyi anyagok is csak nagyon kis mértékben befolyásolják a mellrákot, nem valószínű, hogy a parabének gyenge hatása észrevehető különbséget okozna.

Milyen alternatívái vannak a parabéneknek?

Nem sok termék biztonságos tartósítószerek nélkül. Amikor kinyitsz egy terméket, kiteszed azt a levegőből származó baktériumoknak, hacsak nincs megfelelő tartósítószer a készítményben. A parabének természetes és szintetikus alternatívái jelenleg kevésbé hatékonyak. Nagyobb mennyiségben van rájuk szükség, és sokszor mégsem működnek olyan jól. A parabéneknek kitűnő az előéletük, hiszen már majdnem egy évszázada (az 1920-as évek óta) használják őket, anélkül, hogy komoly mellékhatásokról számoltak volna be, eltekintve attól a néhány embertől, akik allergiásak rájuk. A legtöbb új tartósítószert csak néhány éve használják, így egészségügyi hatásaik eddig ismeretlenek. Nem tudunk róluk eleget.

Összegzés

Az eddigi tudományos eredmények alapján a parabének használata biztonságos, figyelembe véve a szervezetben kifejtett nagyon gyenge hatásukat. Úgy tűnik, a rossz hírét nagyban a médiának köszönheti, tehát, hacsak nem vagy allergiás rájuk, nyugodtan használhatsz parabén tartalmú kozmetikumokat. A "parabénmentes" valójában csak egy marketing kifejezés, mindenféle tudományos eredmény nélkül.