FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!

Eredeti koreai kozmetikumok, prémium minőségben, elérhető áron több mint 12 éve Magyarorszáron!

Kérdése van? Hívjon minket! +3676508760

Blog

Hidratálás - Nedvességet pótlás vagy nedvességet megőrzés? Mi a különbség, és miért fontos a bőrödne

Hidratálás - Nedvességet pótlás vagy nedvességet megőrzés? Mi a különbség, és miért fontos a bőrödne

A bőrápolás egyik legfontosabb alapja a hidratálás. De vajon tudod-e, hogy mit jelent ez a fogalom, és hogyan kell jól csinálni? És azt, hogy nem mindegy, hogy nedvességet pótolsz vagy megőrzöl a bőrödön? Ha nem, akkor olvass tovább, mert most eláruljuk neked a titkot!

Mi az a nedvesség biztosítása?

A nedvesség biztosítása a bőr víztartalmának növelését és megőrzését jelenti, ami által a bőr rugalmasabb, élettel telibb és kisimultabb lesz. Ezt egyrészt belsőleg, megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel, másrészt külsőleg, a bőrön keresztül történő vízvesztés megakadályozásával érhetjük el, melyben legnagyobb segítőink a nedvességet biztosító krémek lehetnek.

Az emberi test átlagosan 60 százalék vizet tartalmaz. Ennek a vízkészletének körülbelül 10-20 százaléka található bőrünkben, és magának a bőrnek 64 százaléka víz. A víz sejtjeink alapvető alkotóeleme, szigetelőként működik, szabályozza a test belső hőmérsékletét, és elengedhetetlenül szükséges a bőr felső rétegében, a szarurétegben található sejtek éréséhez és a természetes hámlás folyamatához is.

A fokozott vízvesztés száraz, durva tapintású, esetleg hámló, pikkelyes bőrt eredményezhet. A csökkent víztartalmú bőr ráncosabb, feszülő érzést kelt, viszket, könnyen kipirosodik és védtelenebb a kórokozókkal szemben. Ilyenkor a gyulladást és az allergiás reakciókat kiváltó külső faktorok is könnyebben bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe, további problémákat okozva.

A bőrön keresztüli vízvesztést számos körülmény felerősíti, ilyen a verejtékezés, a túlzott fürdőzés és szappanhasználat, az agresszív kozmetikai szerek alkalmazása vagy a téli szél és a fűtés szárító hatása.

Nagyon fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy a vízhiányos (dehidratált) és a száraz bőr nem ugyanaz, így nem is ugyanazt az ápolási módot igényli! Vízhiányos lehet bármelyik típusba tartozó bőr, akár még a zsíros is, ha viszont száraz bőrtípusról beszélünk, a probléma összetettebb: a vízhiány mellett lipidhiány is fennáll, ami a barrier csökkent működéséhez vezet.

Mi az a barrier?

A bőr felső rétegét képező sejtek és a köztük lévő lipidek egy védőgátat, úgynevezett barriert képeznek, ami meggátolja a vízvesztést és a külvilágból érkező káros anyagok bejutását. Egy megfelelő nedvességet biztosító krém a benne lévő zsíroknak és olajoknak köszönhetően bőrpuhító hatással rendelkezik, rugalmasabbá, puhábbá teszi a bőrt. Elzáró összetevői a szaruréteg felszínén hidrofób bevonatot képezve csökkentik a bőrön keresztüli vízvesztést, segítve a nedvesség megőrzését. Ilyen hatása van például a shea vajnak vagy a kókuszolajnak.

Nagyon fontos, hogy természetes zsírok és olajok szerepeljenek az általunk használt hidratálók összetevői között, mert amíg a természetes zsírok képesek a lipid barriert építeni, addig a paraffin, ásványi olajok, szilikon és egyéb mesterséges összetevők erre nem képesek – ráadásul hosszú távon ártalmasak is lehetnek!

Hogyan válasszunk hidratálót?

A hidratáló a bőr külső rétegének rehidratálására, a nedvesség megkötésére és a külső tényezők - beleértve a hideg, száraz levegőt, amely tovább száríthatja a bőrt - elleni védelemre tervezett termékek használatával történik. Olyan készítményt célszerű választani, amely megfelel a bőrtípusunknak. A szakember szerint emellett érdemes alaposan elolvasni a címkét is. Jót jelent például, ha a termék hialuronsavat, glicerint, C-, E-vitamint vagy ceramidokat tartalmaz, illetve, ha a "nem komedogén" (azt jelenti, hogy nem tömíti el a pórusokat) feliratot látjuk rajta. Szintén előnyös, ha a nedvesség biztosító egyben fényvédő hatással is bír.

Bár ezek a termékek ritkán járnak negatív hatásokkal, előfordulhat, hogy nem úgy reagál rájuk a bőrünk, ahogy kellene, például bőrirritáció lép fel. Új termék esetén tehát mindig egy bőrpróbával indítsunk! Ha valamilyen kellemetlen tünetet észlelünk, konzultáljunk bőrgyógyásszal, és ugyanez a teendő akkor is, ha bizonyos bőrbetegségek, például akné vagy atópiás dermatitisz áll fent nálunk - a szakember ilyenkor segíthet a számunkra ideális készítmény kiválasztásában.

Hogyan biztosítsuk jól bőrünk nedvesség tartalmát?

Mielőtt felvinnénk a hidratáló terméket, alaposan tisztítsuk meg az arcunkat. Ez azért fontos, mert így a szennyeződések mellett eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket is, aminek köszönhetően a készítmény mélyebbre hatolhat a bőrben. Ugyancsak fokozhatjuk  a bőrünk nedvességtartalmát, ha a tisztítás után nem töröljük teljesen szárazra az arcunkat, hanem enyhén nedvesen hagyjuk a bőrt.

A hidratáló krémet vékony rétegben vigyük fel az arcunkra, és gyengéden masszírozzuk be. Ne feledkezzünk meg a nyakról és a dekoltázsról sem, hiszen ezek a területek is ugyanúgy igénylik a nedvességet, mint az arc. A hidratáló krém használatát követően várjunk legalább 10-15 percet, mielőtt sminkelni kezdenénk, hogy a termék jól beszívódhasson.

A hidratáló krémet naponta kétszer, reggel és este használjunk. Reggelente fényvédő  tartalmút, vagy használjunk külön fényvédő krémet utána. Este pedig olyan hidratálót válasszunk, amely éjszakai ápolást biztosít a bőrnek, például antioxidánsokat vagy retinolt tartalmaz.

Ha extra hidratálásra  van szükségünk, akkor alkalmazzunk szérumot is a hidratáló krém előtt. A szérumok magas koncentrációban tartalmaznak hatóanyagokat, amelyek mélyen behatolnak a bőrbe, és célzottan kezelik a bőrproblémákat. A szérumok között is vannak nedvességet pótló hatásúak, amelyek például hialuronsavat vagy glicerint tartalmaznak.

Ha pedig igazán kényeztetni szeretnénk a bőrünket, akkor alkalmanként tegyünk fel egy hidratáló hatású arcmaszkot, amely intenzíven táplálja és puhítja a bőrt. A maszkokat hetente egyszer-kétszer használhatjuk, vagy akkor, amikor úgy érezzük, hogy a bőrünknek szüksége van rá.

Összefoglalva

A hidratálás nem csak egy egyszerű lépés a bőrápolásban, hanem egy alapvető szükséglet a bőr egészségének és szépségének megőrzéséhez. A hidratáló segít megelőzni a bőr kiszáradását, érdességét, ráncosodását és irritációját. A hidratálásnak két fajtája van: a nedvességet pótlás, amikor víztartalmú termékekkel pótoljuk a bőr nedvességét, és a nedvességet megőrzés, amikor zsírtartalmú termékekkel zárjuk le a bőrt, hogy megakadályozzuk a vízvesztést. Mindkettő fontos, de nem mindegy, hogy milyen termékeket használunk hozzájuk. Válasszunk olyan hidratálókat, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak, megfelelnek a bőrtípusunknak. Hidratáljunk naponta kétszer, reggel és este, és  extra hidratálásért használjunk szérumot és maszkot is a rutinunkban.  Ha így teszünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a bőrünk hálás lesz érte!