FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!

Eredeti koreai kozmetikumok, prémium minőségben, elérhető áron több mint 12 éve Magyarorszáron!

Kérdése van? Hívjon minket! +3676508760

Blog

Öt Retinol Alternatíva

Öt Retinol Alternatíva

Ha érzékeny bőröd van, vagy szeretnéd bővíteni a rutinod retinollal, de tartasz tőle, akkor érdemes elolvasnod a cikkünket, amiben összegyűjtöttük az 5 kedvenc retinol alternatívánkat.

Ha szépségápolás világában nézelődsz, akkor valószínűleg észrevetted, hogy a retinol, az évtizedek óta favorizált dermatológusok kedvence, most hatalmas mainstream pillanatot él. A retinolt "a jelenlegi idők legpotensebb öregedésgátló összetevőjének" tekintik. Nem csak megelőzi az öregedés okozta károsodást és a finom vonalakat, hanem vissza is fordítja azokat, mindemellett szuper hatékony pattanás kezelésben is.

Mindazonáltal fontos felismerni, hogy a retinol nem mindig csupa csillám és szivárvány, hiszen sokaknál komoly irritációt okoz. Ezért mutatunk be öt retinol alternatívát, amelyek mindent tudnak a bőr feszesítésétől az eltömődött pórusok kitisztításáig.

A retinol hatékony és eredményes összetevő, de néhány érzékeny bőrtípus nem mindig bírja jól. A leggyakoribb mellékhatások a pattanások, hámlás, száraz és pikkelyes bőr, pirosság, kényelmetlen bőrérzet és megnövekedett érzékenység. Még azok is, akik erős bőrrel rendelkeznek, tapasztalhatják ezeknek a negatív reakcióknak a részleges megjelenését, amelyek miatt hajlamosak abbahagyni a retinol használatát.

Ezért a retinol alternatívák, például a bakuchiol is teret kapott a hódításra a retinolra érzékenyek körében. Az alábbiakban öt retinol alternatívát mutatunk be, amelyeket két szakorvos dermatológus ajánlásával összehasonlítottunk az eredetivel.

Topikus Bakuchiol

A Bakuchiol egy fenol, amely bőségesen megtalálható a psoralea corylifolia nevű növény magjában és leveleiben. A legújabb és leginkább retinolra hasonlító alternatíva. A Bakuchiol-t az orvoslásban a lehetséges rákellenes hatásai miatt vizsgálták, de mostanában anti-aging hatásait is felfedezték. Egy 2014-ben közzétett kezdeti tanulmányban a Nemzetközi Kozmetikai Tudományi Folyóiratban vizsgálatok kimutatták, hogy a bakuchiol retinol-szerű tulajdonságokkal rendelkezik, és serkentheti a kollagén termelését. Klinikailag, 12 hétig naponta kétszeri alkalmazás a fotokárosodás, ráncok, pigmentáció, rugalmasság és bőrfeszesség javulását mutatta."

Egy másik 2018-ban közzétett tanulmány 44 páciens megvizsgálásával értékelt egy bakuchiol 0,5%-os krémet és egy retinol 0,5%-os krémet. A kutatók azt találták, hogy mindkét összetevő jelentősen csökkentette a ráncokat és a barna foltokat. Továbbá, a tanulmány azt találta, hogy nincs statisztikailag szignifikáns különbség a bakuchiol és a retinol hatásai között a fotóöregedés jeleinek javítása terén.

Ez egy kis tanulmány volt, és nagyobb tanulmányokra van szükség a megerősítéshez. Eddig azonban a két összetevő egészen hasonló. Az egyik dolog, ami megkülönbözteti őket, hogy a bakuchiol sokkal gyengédebbnek bizonyult a bőrön. A bakuchiol általában nem jár a retinollal kapcsolatos kényelmetlen mellékhatásokkal, mint a szárazság, hámlás és irritáció."

Benzoyl-peroxid

A retinol nemcsak öregedés elleni összetevőként szolgál, hanem csodát tehet az aknéra hajlamos bőrrel is. Valójában a retinol (tretinoin) eredetileg csak az aknéval küzdőknek lett felírva. Hosszantartó helyi használat során fedezték fel az öregedésgátló hatásokat. A benzoyl-peroxid kiváló retinol alternatíva azoknak, akik akné kezelésére keresnek megoldást.

A benzoyl-peroxidot sokféle koncentrációban, 2% -tól 10%-ig, vény nélkül is meg lehet vásárolni. Hasonlóan a retinoidokhoz, a benzoyl-peroxidnak is keratolitikus hatásai vannak, ami azt jelenti, hogy segít eltávolítani a bőr külső rétegét, frissítő érzést keltve. Emellett képes elpusztítani a baktériumokat," azonban nem teljesen hasonlítható össze a retinollal az öregedés elleni hatások szempontjából, mivel teljesen más sejtszintű működési mechanizmussal rendelkezik."

Nem ajánljuk, hogy retinol alternatívaként válaszd, ha öregedés elleni termékeket keresel. A benzoyl-peroxidot Dél-Koreában szabályozzák, és általában csak receptre kapható, ezért nem találhatod meg semelyik K-Beauty termékben. A Dr Úr megjegyezte, hogy az akné kezelésére másik retinol alternatíva a szalicilsav, amelyet számos K-Beauty termékben megtalálsz.

Azelainsav

Egy másik retinol alternatíva, amit figyelmedbe ajánlunk, az az azelainsav, amely általában. Ezt az összetevőt pattanások, pigmentzavarok, rosacea és súlyos akné kezelésére is használják.

Az azelainsavnak erős antibakteriális hatásai vannak, és segít megelőzni az eltömődött pórusokat. Ezenkívül idővel egyenletesebb bőrtónust eredményez. 

Alfa és béta defenzinek

Az alfa és béta defenzinek természetes immunfehérjék, amelyekről tanulmányok kimutatták, hogy aktiválják a hajszálerekben található őssejteket, amelyek általában segítenek a bőr sebgyógyulásában. Egy vizsgálat szerint, amelyet 2018-ban tettek közzé a Journal of Drugs in Dermatology című folyóiratban, 44 páciens értékelését tartalmazta, akik egy új bőrápolási terméket használtak, amely az alfa és béta defenzineket használta. A tanulmány azt mutatta, hogy javulást tapasztaltak barna foltokban, bőr egyenletességében és ráncok megjelenésében. A pórusok is csökkentek.

A termék retinolszerű hatásokkal rendelkezik. Mindazonáltal nincsenek összehasonlító tanulmányok az alfa és béta defenzineket tartalmazó termékek és a retinol között. További klinikai vizsgálatok és hosszú távú biztonsági adatok szükségesek."

Topikus C-vitamin

A C-vitamin valóban az az összetevő, amely sok mindenben segít, és potenciálisan szelídebb alternatíva lehet a retinolhoz képest. A C-vitamin az egyik leghatékonyabb antioxidáns a bőr számára, amely segít a napi napfény és környezeti szennyeződések okozta károk elleni védekezésben. Erős bőr öregedés elleni összetevő is. Bár más mechanizmusokon keresztül működik, mint a retinol, segít a bőr feszesítésében, a barna foltok és a fotokárosodás csökkentésében, és serkenti a kollagén termelését a finom vonalak megelőzése érdekében.

Jelenleg nincsenek összehasonlító tanulmányok a retinol és a C-vitamin bőrre gyakorolt hatásairól, de mindkettő hatékonynak bizonyult az egyedi tanulmányokban. s bár a C-vitaminnak kevesebb kockázata van a szárazság és a bőrpír szempontjából a retinollal összehasonlítva, még mindig irritáló lehet néhány ember számára.