FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!

Eredeti koreai kozmetikumok, prémium minőségben, elérhető áron több mint 12 éve Magyarorszáron!

Kérdése van? Hívjon minket! +3676508760

Blog

Aktív hatóanyagok: milyen korban kezdj el használni AHA-t, BHA-t, retinolt és egyebeket?

Aktív hatóanyagok: milyen korban kezdj el használni AHA-t, BHA-t, retinolt és egyebeket?

Az aktív hatóanyagok olyan összetevők, amelyek kifejezetten valamilyen bőrproblémát céloznak meg, mint például a pattanások, a pigmentfoltok, a ráncok vagy a szárazság. Ezek a hatóanyagok általában erősebbek és hatékonyabbak, mint az általános hidratálók vagy lemosók, de emiatt több mellékhatással is járhatnak, mint például irritáció vagy érzékenység. Ezért fontos, hogy tudjuk, mikor és hogyan használjuk ezeket a termékeket biztonságosan és hatékonyan.

Az aktív hatóanyagok használatának legjobb ideje függ a bőrünk állapotától, típusától és életkorától. Nem minden hatóanyag alkalmas mindenki számára, és nem minden hatóanyagra van szükségünk minden életszakaszban. Ezért érdemes konzultálni egy bőrgyógyásszal, mielőtt elkezdenénk használni ezeket a termékeket, és figyelni a bőrünk reakcióit. Általánosságban azonban elmondható, hogy az alábbiak szerint válasszuk ki az aktív hatóanyagokat kor szerint:

  • 20-as évek: ebben az életszakaszban a legfontosabb cél a bőr tisztaságának és hidratáltságának megőrzése. Ha pattanásokkal küzdesz, akkor használhatsz BHA savat (pl. szalicilsav), ami segít megtisztítani a pórusokat és csökkenteni a gyulladást. Ha pigmentfoltokkal küzdesz, akkor használhatsz C-vitamint vagy niacinamidot, amik segítenek világosítani a bőrt és megvédeni az UV-sugárzástól. Ha szárazsággal küzdesz, akkor használhatsz hialuronsavat vagy ceramidokat, amik segítenek hidratálni és erősíteni a bőr barrier funkcióját.
  • 30-as évek: ebben az életszakaszban már megjelenhetnek az első öregedés jelei, mint például a finom ráncok vagy a feszesség csökkenése. Ha ezekkel küzdesz, akkor használhatsz AHA savat (pl. glikolsav vagy tejsav), ami segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és stimulálni a kollagén termelést. Emellett használhatsz retinolt vagy más retinoidokat is, amik segítenek javítani a bőr textúráját, egyenletességét és rugalmasságát.
  • 40-es évek: ebben az életszakaszban a bőr öregedése fokozódik, és egyre mélyebb ráncok, megereszkedés vagy pigmentfoltok alakulhatnak ki. Ha ezekkel küzdesz, akkor használhatsz erősebb AHA savat vagy retinoidot, mint például a glikol- vagy retinsavat, amik segítenek felgyorsítani a bőr megújulását és csökkenteni a ráncokat. Emellett használhatsz peptideket vagy növényi kivonatokat is, amik segítenek feszesíteni és táplálni a bőrt.

Természetesen ezek csak iránymutatók, és nem mindenki bőre ugyanolyan. Ezért fontos, hogy figyeljük a bőrünk változásait, és alkalmazkodjunk hozzájuk. Ha bizonytalan vagy, hogy milyen aktív hatóanyagot használj, akkor mindig kérj tanácsot egy szakértőtől. Ha pedig elkezdtél használni egy aktív hatóanyagot, akkor kövesd az alábbi tippeket:

  • Ne használj túl sok terméket egyszerre! Ha több új terméket is bevezetsz egyszerre, akkor nem tudod majd eldönteni, hogy melyik okozza az esetleges reakciókat, tüneteket. Ezért érdemes egyesével bevezetni az új termékeket és legalább 2-4 hetet várni közöttük.
  • Ne használj túl gyakran vagy túl nagy mennyiségben egy terméket! Ha túlzásba viszed az adagolást vagy a gyakoriságot, akkor könnyen irritálhatod vagy kiszáríthatod a bőrödet. Ez pedig ronthatja a helyzetet és több problémát okozhat. Ezért mindig kövesd a termék használati utasítását és kezdd alacsony koncentrációval vagy ritkább alkalmazással.
  • Hidratáld és nyugtasd meg a bőrödet! Az aktív hatóanyagok kiszáríthatják és érzékennyé tehetik a bőrödet. Ezért fontos, hogy használj olyan hidratáló krémet vagy gélt, ami segít megőrizni a bőr nedvességét és védőrétegét. Emellett használhatunk olyan szérumot vagy esszenciát is, amely antioxidánsokat vagy gyulladáscsökkentőket tartalmaz, mint például a C-vitamin, az E-vitamin vagy a centella asiatica. Ezek segítenek megvédeni és regenerálni a bőrt.
  • Védjük meg a bőrünket! Használjunk mindig fényvédőt napközben, hogy megelőzzük az UV-sugárzás okozta károkat. Kerüljük az erős vegyszereket vagy irritáló anyagokat. Használjunk párásítót télen vagy légkondicionált helyeken. Viseljünk kesztyűt mosogatás vagy takarítás közben.

Milyen termékeket használjunk az aktív hatóanyagok mellett?

Íme, néhány koreai kozmetikum, amelyek kifejezetten erre a célra lettek kifejlesztve és érdemes kipróbálnod:

  • Benton Aloe BHA Skin Toner: ez egy toner, amely aloe vera-t, BHA savat és szalicilsavat tartalmaz. Az aloe vera nyugtatja és hidratálja a bőrt, a BHA sav segít megtisztítani a pórusokat és eltávolítani az elhalt hámsejteket, a szalicilsav pedig segít csökkenteni a gyulladást és a pattanásokat. Ez a tonik segít helyreállítani a bőr pH-értékét és hidrolipid rétegét. Használd reggel és este az arctisztítás után, vattakoronggal vagy a tenyereddel felvíve az arcodra.
  • Cosrx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence: ez egy esszencia, amely 96% csiganyálkát tartalmaz. A csiganyálka segít javítani a bőr textúráját, hidratáltságát és rugalmasságát. Emellett segít gyógyítani a sebeket, csökkenteni a hegeket és a pigmentfoltokat. Ez az esszencia segít táplálni és megnyugtatni a bőrt. Használd reggel és este a tonik után, egy-két cseppet masszírozva be az arcodba.
  • Skinfood Royal Honey Propolis Enrich eszencia: ez az eszencia, 63% fekete méh propolisz kivonatot, 10% méhpempő kivonatot és 10% fekete méz kivonatot tartalmaz. A méz hidratálja és világosítja a bőrt, a propolisz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, a méhpempő pedig gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek segítenek feszesíteni és kisimítani a bőrt. Ez az eszencia segít hidratálni és erősíteni a bőrbarriert. Használd reggel és este.