FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!

Eredeti koreai kozmetikumok, prémium minőségben, elérhető áron több mint 12 éve Magyarorszáron!

Kérdése van? Hívjon minket! +3676508760

Blog

Savas bőrápolás: mit szabad és mit nem?

Savas bőrápolás: mit szabad és mit nem?

A savak a bőrápolás egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb összetevői, hiszen segítenek a bőr hámlasztásában, megújításában, hidratálásában és ragyogásában. De nem mindegy, hogy milyen savakat használunk, és hogyan kombináljuk őket. Ha nem figyelünk oda, akkor könnyen túlterhelhetjük, kiszáríthatjuk vagy irritálhatjuk a bőrünket. Ezért fontos, hogy ismerjük a savak tulajdonságait, hatásait és kölcsönhatásait. Íme néhány alapszabály, amit érdemes betartani a savas bőrápolásban.

 

Retinol és AHA/BHA savak

A retinol és az AHA/BHA savak mind nagyszerű hatóanyagok a bőrmegújításban és az öregedés jeleinek csökkentésében. Azonban ha együtt alkalmazzuk őket, akkor túl sok stresszt okozhatunk a bőrünknek, ami irritációhoz, hámláshoz és szárazsághoz vezethet. A retinol ráadásul fényérzékeny is, ezért éjszaka ajánlott használni. Az AHA/BHA savakat viszont inkább reggel érdemes felvinni a bőrre, mert így segíthetnek eltávolítani az elhalt hámsejteket és előkészíteni a bőrt a fényvédőre. Ha mindenképpen szeretnéd használni mindkét hatóanyagot, akkor válassz egy gyengédebb formulát mindkettőből, és fokozatosan szoktasd hozzá a bőrödet. Például kezdheted hetente egyszer használni a retinolt este, majd növelheted a gyakoriságát. Utána jöhet az AHA/BHA sav reggelente, de itt is figyelj oda az erősségre. Ha például 20%-os AHA terméket választasz, akkor azt maximum hetente egyszer vagy kétszer alkalmazd.

Ha egy könnyű és hidratáló retinol krémet keresel, akkor próbáld ki a COSRX The Retinol 0.1 arckrémet, Ez a retinolt első alkalommal használóknak kifejlesztett krémmel hatékonyan útját állhatod a ráncoknak. A kulcsösszetevők optimális aránya miatt, tökéletes választás az öregedés korai jeleinek megelőzésére és korrigálására, mielőtt azok megjelennének.

Ha pedig egy gyengéd, de hatékony AHA/BHA savas terméket szeretnél, akkor válaszd a COSRX AHA-BHA bőrtisztító tonikot, ami alma-gyümölcs vízzel, AHA (10%) és BHA, valamint fűzfakéreg kivonattal segít megtisztítani a bőrt, és fenntartani az optimális egyensúlyát. Látványosan csökkenti a mitesszereket és a pattanásokat, hatékonyan tisztítja a pórusokat. Hidratál és regenerálja a bőrt a mélyebb rétegekben is.

C-vitamin és AHA/BHA savak

A C-vitamin egy nagyon hasznos antioxidáns, ami védi a bőrt a káros szabadgyököktől, javítja a bőr fényességét és segít megelőzni a pigmentációt. Az AHA/BHA savak pedig hámlasztják és simítják a bőrt, eltávolítva az elhalt hámsejteket és elősegítve az új sejtek növekedését. Azonban ha együtt használjuk őket, akkor problémák adódhatnak. Egyrészt mindkét hatóanyag savas, így túl sok savat juttathatunk a bőrünkre, ami irritációt okozhat. Másrészt az AHA/BHA savak megváltoztathatják a C-vitamin pH-értékét, ami csökkentheti annak hatékonyságát, vagy akár gyulladást is okozhat. Ezért jobb, ha külön időpontban használjuk őket: például reggelente a C-vitamint, este pedig az AHA/BHA savakat.

Ha egy jó C-vitaminos terméket keresel, akkor ajánljuk a Purito Pure Vitamin C szérumot, ami 5%-os C-vitamin mellett hialuronsavat és niacinamidot is tartalmaz. Ez a szérum nem csak ragyogóvá teszi a bőrt, hanem hidratálja és feszesíti is, miközben csökkenti az öregedés jeleit és a hegeket.

Ha pedig egy hatékony AHA/BHA savas terméket szeretnél, akkor próbáld ki a Cosrx BHA Blackhead Power Liquidet, ami szalicilsavval és teafa kivonattal tisztítja mélyen a pórusokat és szabályozza a faggyútermelést. Ez a folyadék nem csak eltünteti a mitesszereket és pattanásokat, hanem hidratálja és nyugtatja is a bőrt.

B3-vitamin (niacinamid) és C-vitamin

A B3-vitamin (niacinamid) egy másik nagyszerű antioxidáns, ami sokféle jótékony hatással bír: javítja a bőr védekezőképességét, csökkenti a pórusokat és az olajosságot, halványítja a pigmentfoltokat és erősíti a bőr barrier funkcióját. A C-vitamin pedig már ismert előnyeiről. Azonban ha együtt használjuk őket, akkor nem érhetjük el ezeket az eredményeket. Ennek az az oka, hogy a B3-vitamin reagálhat a C-vitaminnal, és olyan vegyületeket hozhat létre, amik irritálhatják vagy elszínezhetik a bőrt. Ezért jobb, ha elkerüljük ezt a kombinációt, vagy legalábbis nagyon óvatosan használjuk. Ha mégis szeretnéd együtt használni őket, akkor válassz egy alacsony koncentrációjú C-vitaminos terméket, és várj legalább 15-20 percet, mielőtt felvinnéd a B3-vitamint.

Ha egy jó B3-vitaminos terméket keresel, akkor ajánljuk a Beauty of Joseon Glow Serum: Propolis + Niacinamide, ami 60% propolisz kivonatottal és 2% niacinamiddal segít szabályozni a faggyúkiválasztást és hidratáltan tartja a bőrt.

Ha pedig egy jó C-vitaminos terméket szeretnél, akkor próbáld ki a COSRX The Vitamin C 23 szérumot, ami hipoallergén, 23% tiszta C-vitamint tartalmaz, hosszútávú antioxidáns hatással a sötét foltok, a korai öregedés és a fakó bőr ellen.

Benzoyl-peroxid és AHA/BHA savak

A benzoyl-peroxid egy erős pattanásellenes hatóanyag, ami oxigénnel pusztítja el a baktériumokat és eltávolítja az elhalt hámsejteket. Az AHA/BHA savak pedig hasonló módon hámlasztják és tisztítják a bőrt. Azonban ha együtt használjuk őket, akkor túl sokat irritálhatjuk a bőrt, ami kipirosodáshoz, égő érzéshez és hámláshoz vezethet. Ezért jobb, ha választunk egyik vagy másik hatóanyag között, vagy ha nagyon szükséges, akkor váltogatjuk őket: például reggelente az AHA/BHA savakat, este pedig a benzoyl-peroxidot.

Ha pedig egy jó AHA savas terméket szeretnél, akkor próbáld ki az Isntree Chestnut AHA 8% Clear Essence hámlasztó eszenciát, ami gesztenyéből származó 8%-os AHA (alfa-hidroxi-sav) hatékony keverékét tartalmazva kíméletesen távolítja el az elhalt hámsejteket és a szennyeződéseket, elősegíti a sejtcserét és javítja a bőr textúráját, felszabadítja  a pórusokat, finomítja a bőr textúráját, és csökkenti a finom vonalak és ráncok megjelenését.

Ne feledd, hogy mindig figyelj oda a bőröd reakcióira, és ha bármilyen kellemetlen tünetet észlelsz, akkor hagyd abba az adott termék használatát. Ha pedig bizonytalan vagy valamiben, akkor fordulj bőrgyógyászhoz tanácsért.