FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!

Eredeti koreai kozmetikumok, prémium minőségben, elérhető áron több mint 12 éve Magyarorszáron!

Kérdése van? Hívjon minket! +3676508760

Blog

Cosmeceutikumok: a bőrápolás új dimenziója

Cosmeceutikumok: a bőrápolás új dimenziója

Ha szereted a kozmetikumokat, akkor biztosan hallottál már a cosmeceutikumokról, amelyek a kozmetikumok és a gyógyszerek határterületén mozognak. De mi is pontosan a cosmeceutikum, és miben különbözik a hagyományos kozmetikumtól? És ami a legfontosabb: hogyan használhatod ki a cosmeceutikumok előnyeit a bőrápolásban? Ebben a cikkben mindent elmondunk neked a cosmeceutikumokról, és bemutatunk néhány terméket, amit érdemes kipróbálnod.

 

 

Mi az a cosmeceutikum?

A cosmeceutikum egy olyan kozmetikai termék, amely biológiailag aktív összetevőket tartalmaz, amelyek képesek élettani változásokat előidézni a bőrben. Egyszerűen fogalmazva, a cosmeceutikumok nem csak átmenetileg javítják a bőr megjelenését, hanem valódi változásokat hoznak létre a bőrben. A cosmeceutikum kifejezést Albert Kligman, MD alkotta meg az 1980-as években, hogy leírjon egy olyan kozmetikai terméket, amely többet nyújt, mint egy kozmetikum, de nem éri el a gyógyszer szintjét. A kifejezés a kozmetikum és a gyógyszer (pharmaceutical) szavak összevonásából származik.

A cosmeceutikumok többek, mint kozmetikumok. A kozmetikumok, mint például az arctisztítók és a smink, tisztíthatják a bőrt vagy szebbé tehetik, de nem változtatják meg a bőr viselkedését. A cosmeceutikumok viszont olyan aktív összetevőket tartalmaznak, amelyek megváltoztatják a bőr fizikai szerkezetét és működését. És ezeket az állításokat valódi tudomány is alátámasztja. A cosmeceutikumok előnye, hogy nem csak kozmetikai hatást fejtenek ki, hanem potenciális terápiás hatással is rendelkeznek a bőrre, például hidratálják, táplálják, védelmezik, javítják, világosítják vagy feszesítik a bőrt.

A cosmeceutikumok nem gyógyszerek. A gyógyszerek olyan betegségek kezelésére, gyógyítására vagy megelőzésére szolgálnak, amelyek szigorú tesztelésen mennek keresztül, mielőtt piacra kerülnének. Néhány kozmetikumnak tűnő termék, mint például az akné elleni termékek vagy a korpásodás elleni samponok, valójában gyógyszerek, mert kezelnek egy problémát. A cosmeceutikumok nem kezelhetnek bőrproblémákat. Csak esztétikai célokat szolgálnak, és nem invazív módon javítják a bőr megjelenését. Nem kell hozzájuk recept, és vény nélkül kaphatók.

Nincsenek szabványok a cosmeceutikumokra

Bár a bőrápolási szakemberek között van egy általános konszenzus arról, hogy mi minősül cosmeceutikumnak, nincsenek meghatározott irányelvek és szabványok, amelyek definiálnák ezeket a termékeket. Nincs olyan szervezet, amely kifejezetten a cosmeceutikumokat felügyelné. Ezért a cosmeceutikum inkább egy marketing kifejezés, mint egy valódi kozmetikai termékkategória. Ez az, ahol kissé zavarossá válik a kép. A cosmeceutikumok nem kötelesek szigorúbb tesztelésen átesni, mint a hagyományos kozmetikumok. A cosmeceutikumokat nem tartják magasabb színvonalon. Nem is kötelesek bizonyítani, hogy valóban azt teszik, amit állítanak. Valójában az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) nem is ismeri el a cosmeceutikum kifejezést. Az FDA szemében a cosmeceutikumok vagy kozmetikumok, vagy vény nélkül kapható gyógyszerek, attól függően, hogy milyen állításokat tesznek a termék. A gyógyszerek azt állíthatják, hogy "kezelik" egy problémát, például a ráncokat. Egy kozmetikum azt mondhatja, hogy javítja, csökkenti vagy puhítja a ráncokat, de nem mondhatja, hogy kezeli őket. Mivel nagyon bonyolult folyamat egy gyógyszer jóváhagyása, még egy vény nélkül kapható is, a legtöbb cég úgy dönt, hogy cosmeceutikum termékeit kozmetikumként forgalmazza. Így gyorsabban és olcsóbban juttathatják el a terméket a piacra.

Hogyan válassz cosmeceutikumot?

A cosmeceutikumok között is sokféle van, attól függően, hogy milyen bőrtípusra és bőrproblémára készültek. A legjobb, ha olyan cosmeceutikumot választasz, amely megfelel a bőröd igényeinek, és tartalmaz olyan összetevőket, amelyek segítenek a bőröd egészségének megőrzésében vagy javításában. Ha nem tudod, hogy milyen cosmeceutikumot válassz, akkor itt van néhány tipp, hogy milyen termékeket érdemes kipróbálnod:

  • Ha szeretnéd a bőrödet hidratálni, de nem szereted a nehéz és zsíros krémeket, akkor válassz olyan cosmeceutikumot, amely tartalmaz hyaluronsavat, ceramidokat, shea vajat vagy más hidratáló és bőrvédő összetevőket. .
  • Ha szeretnéd a bőrödet világosítani, de nem szereted az agresszív fehérítő szereket, akkor válassz olyan cosmeceutikumot, amely tartalmaz C-vitamint, niacinamidot, arbutint vagy más fényességfokozó és pigmentfolt halványító összetevőket. 
  • Ha szeretnéd a bőrödet feszesíteni, de nem szereted a drága és veszélyes plasztikai beavatkozásokat, akkor válassz olyan cosmeceutikumot, amely tartalmaz retinolt, peptidet, kollagént vagy más ráncmegelőző, bőrfeszesítő és regeneráló összetevőket.