FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!

Eredeti koreai kozmetikumok, prémium minőségben, elérhető áron több mint 12 éve Magyarorszáron!

Kérdése van? Hívjon minket! +3676508760

Blog

C-vitamin: hogyan kerüld el az összeférhetetlenséget más hatóanyagokkal?

C-vitamin: hogyan kerüld el az összeférhetetlenséget más hatóanyagokkal?

Miért jó a C-vitamin a bőrödnek?

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely számos előnnyel jár a bőröd számára. A C-vitamin segít:

  • Megvédeni a bőrödet a környezeti károsodástól, mint például a napfény, a szennyezés és a szabad gyökök.
  • Serkenteni a kollagén termelést, ami javítja a bőr rugalmasságát és csökkenti a ráncokat.
  • Világosítani és egyenletesebbé tenni a bőrtónust, valamint csökkenteni a pigmentfoltokat.
  • Csökkenti a gyulladást és nyugtatja az irritált bőrt.

A C-vitamin számos formában létezik, de nem mindegyik egyformán hatékony. A legstabilabb és leghatékonyabb forma az L-aszkorbinsav (vagy aszkorbinsav), amelyet sok C-vitaminos termék tartalmaz. Például a PURITO Pure Vitamin C Serum 5% L-aszkorbinsavat tartalmaz, amely gyorsan felszívódik és mélyen behatol a bőrbe.

Milyen más hatóanyagokkal használhatod együtt a C-vitamint?

A C-vitamin nagyszerűen működik önmagában is, de ha más hatóanyagokkal kombinálod, akkor még jobb eredményeket érhetsz el. Nézzük meg, milyen más hatóanyagokkal használhatod együtt a C-vitamint.

Niacinamid

A niacinamid (vagy B3-vitamin) egy olyan hatóanyag, amely hidratálja, nyugtatja és javítja a bőr textúráját. A niacinamid segít:

  • Csökkenteni a pórusméretet és az olajtermelést.
  • Csillapítani az aknét és csökkenteni az akné utáni hegeket.
  • Erősíteni a bőr védőrétegét és megvédeni a környezeti károsodástó.
  • Halványítani a pigmentfoltokat és egyenletesebbé tenni a bőrtónust.

Régen azt gondolták, hogy nem szabad együtt használni a C-vitamint és a niacinamidot, mert reakcióba lépnek egymással és csökkentik egymás hatását. Azonban ez csak akkor igaz, ha nagyon magas hőmérsékleten keverjük össze őket. A normális körülmények között ez nem fordul elő5. Sőt, a C-vitamin és a niacinamid együtt használva még jobban segíthetnek a bőr világosításában és védelmében.

Ha együtt szeretnéd használni a C-vitamint és a niacinamidot, akkor figyelj arra, hogy ne legyen túl erős a koncentrációjuk. A legjobb, ha 10% alatti C-vitamint és 5% alatti niacinamidot választasz. Például a Benton Snail Bee Ultimate Serum 5% niacinamidot tartalmaz. Ha külön termékeket használsz C-vitaminnal és niacinamiddal, akkor érdemes várni néhány percet az egyik réteg felvitele után, mielőtt felvinnéd a másikat. Így biztosíthatod, hogy mindkét termék megfelelően felszívódjon és hatását kifejtse.

Savak

A savak (mint például az AHA-k, BHA-k és PHA-k) olyan hatóanyagok, amelyek hámlasztják a bőrt, vagyis eltávolítják az elhalt bőrsejteket a bőr felszínéről. A savak segítenek:

  • Tisztítani a pórusokat és megelőzni az aknét.
  • Simítani a bőr textúráját és csökkenteni a ráncokat.
  • Felfrissíteni és ragyogóvá tenni a bőrt.
  • Elhalványítani a pigmentfoltokat és egyenletesebbé tenni a bőrtónust.

A savak nagyon jól működnek a C-vitaminnal együtt, mert mindkettő segít világosítani és megújítani a bőrt. Azonban vigyázni kell, hogy ne használj túl sokat vagy túl erős savat, mert ez irritálhatja vagy kiszáríthatja a bőrt. A legjobb, ha gyengéd savakat választasz, mint például az almasav, tejsav vagy mandulasav. Ezek az AHA-k (alfa-hidroxi-savak) vízoldékonyak, ami azt jelenti, hogy csak a bőr felszínén hatnak.

Ha együtt szeretnéd használni a C-vitamint és a savakat, akkor figyelj arra, hogy ne legyen túl alacsony a pH-juk. A pH egy skála, amely megmutatja, hogy mennyire savas vagy lúgos egy anyag. A bőr normális pH-ja körülbelül 5,5. A C-vitamin optimális pH-ja 3-4 között van, míg a savaké 3-4 alatt. Ha túl alacsony pH-jú termékeket használsz egymás után, akkor túl sokat savanyíthatod a bőrödet, ami irritációt okozhat.

Ha külön termékeket használsz C-vitaminnal és savakkal, akkor érdemes várni legalább 20 percet az egyik réteg felvitele után, mielőtt felvinnéd a másikat. Így biztosíthatod, hogy mindkét termék megfelelően beállítsa a bőröd pH-ját és hatását kifejtse.

Ha nem szeretnél várni ennyi időt, akkor választhatsz olyan termékeket is, amelyek már tartalmaznak C-vitamint és savakat. Például a Muldream Brightening Glow - AHA  & vitamin C szérum, ami egy olyan szérum, amely AHA.t (alpha hidroxi-sav) és  C-vitamint tartalmaz. Ez a szérum segít hidratálni, világosítani és egyenletesebbé tenni a bőrt.

Retinol

A retinol (vagy A-vitamin) egy olyan hatóanyag, amely serkenti a sejtmegújulást és javítja a bőr textúráját és rugalmasságát. A retinol segít:

  • Csökkenteni a ráncokat és a finom vonalakat.
  • Csökkenteni a pórusméretet és az olajtermelést.
  • Csökkenteni a pigmentfoltokat és egyenletesebbé tenni a bőrtónust.
  • Csökkenteni az aknét és a gyulladást.

A retinol is nagyon jól működik a C-vitaminnal együtt, mert mindkettő segít megújítani és fiatalosabbá tenni a bőrt. Azonban vigyázni kell, hogy ne használj túl sokat vagy túl erős retinolt, mert ez irritálhatja vagy kiszáríthatja a bőrt. A legjobb, ha gyengéd retinolt választasz, mint például a retinil-palmitát vagy a retinil-retinoát. Ezek a retinol származékok kevésbé irritálóak, mint a tiszta retinol.

Ha együtt szeretnéd használni a C-vitamint és a retinolt, akkor figyelj arra, hogy ne használd őket egyszerre. A C-vitamin optimális pH-ja 3-4 között van, míg a retinolé 5-6 között. Ha egyszerre használod őket, akkor csökkentheted egymás hatását. A legjobb, ha külön időpontban használod őket: például a C-vitamint reggel, a retinolt este.

Ha külön termékeket használsz C-vitaminnal és retinollal, akkor érdemes várni legalább 30 percet az egyik réteg felvitele után, mielőtt felvinnéd a másikat. Így biztosíthatod, hogy mindkét termék megfelelően felszívódjon és hatását kifejtse.

Ha nem szeretnél várni ennyi időt, akkor választhatsz olyan termékeket is, amelyek már tartalmaznak C-vitamint és retinolt. Például a Coxir Vita C Bright Serum egy olyan szérum, amely 20% C-vitamint és 0,1% a-vitamint tartalmaz, valamint niacinamidot és hialuronsavat. Ez a szérum segít hidratálni, világosítani és simítani a bőrt.

Összefoglalás

A C-vitamin egy nagyszerű hatóanyag, amely sok előnnyel jár a bőröd számára. Ha más hatóanyagokkal kombinálod, akkor még jobb eredményeket érhetsz el. Nézzük meg újra, milyen más hatóanyagokkal használhatod együtt a C-vitamint.

  • Niacinamid: hidratálja, nyugtatja és javítja a bőr textúráját.
  • Savak: hámlasztják, tisztítják és ragyogóvá teszik a bőrt.
  • Retinol: serkenti a sejtmegújulást és javítja a bőr rugalmasságát.

Ha ezeket a hatóanyagokat használod a C-vitaminnal együtt, akkor figyelj arra, hogy ne legyen túl erős a koncentrációjuk, ne legyen túl alacsony vagy túl magas a pH-juk, és ne használd őket egyszerre. Ha betartod ezeket az egyszerű szabályokat, akkor élvezheted a C-vitamin és más hatóanyagok szinergikus hatását.