FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!

Eredeti koreai kozmetikumok, prémium minőségben, elérhető áron több mint 12 éve Magyarorszáron!

Kérdése van? Hívjon minket! +3676508760

Blog

Így kerüld el az öt legvitatottabb bőrápoló összetevőt, ha tiszta kozmetikumokat akarsz használni

Így kerüld el az öt legvitatottabb bőrápoló összetevőt, ha tiszta kozmetikumokat akarsz használni

A bőrápolás nem csak a bőröd egészségéről és szépségéről szól, hanem arról is, hogy milyen anyagokat viszel be a szervezetedbe. A bőröd ugyanis felszívja a kozmetikumokban lévő összetevőket, amelyek hatással lehetnek a tested működésére és a környezetedre is. Ezért fontos, hogy tudatosan válassz olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak káros vagy vitatott összetevőket, hanem természetes és biztonságos alternatívákat. Ebben a cikkben bemutatunk öt olyan bőrápoló összetevőt, amit érdemes elkerülnöd, ha tiszta kozmetikumokat akarsz használni, és megmutatjuk, hogy mivel helyettesítheted őket.

2. Parabének

A parabének a leggyakrabban használt tartósítószerek a kozmetikumokban, amelyek megakadályozzák a termékek romlását és a baktériumok elszaporodását. Azonban a parabéneknek számos hátránya is van, amelyek miatt sokan kerülik őket. A parabének ugyanis beavatkozhatnak a hormonrendszeredbe, és növelhetik a mellrák kockázatátEmellett allergiás reakciókat is okozhatnak, mint például bőrkiütéseket, viszketést, vagy égő érzést.

Ha el akarod kerülni a parabéneket, akkor válassz olyan termékeket, amelyek természetes tartósítószereket tartalmaznak, mint például a grapefruitmag-kivonat, a rozmaring-kivonat, vagy a teafaolaj. Ezek az összetevők nem csak megóvják a termékeket a romlástól, hanem jótékony hatással is vannak a bőrödre. Például a Benton Aloe Propolis Soothing Gel egy olyan hidratáló gél, ami nem tartalmaz parabéneket, hanem grapefruitmag-kivonatot, ami segít megőrizni a termék frissességét. Emellett a gél aloe vera és propolisz kivonatot is tartalmaz, ami nyugtatja és védi a bőrödet.

2. Szulfátok

A szulfátok olyan felületaktív anyagok, amelyek habzást és tisztító hatást biztosítanak a kozmetikumokban, mint például a samponok, a tusfürdők, vagy az arctisztítók. A leggyakoribb szulfátok a nátrium-lauril-szulfát (SLS) és a nátrium-laurét-szulfát (SLES), amelyek olcsók és hatékonyak, de sajnos nem túl kíméletesek a bőrrel. A szulfátok ugyanis kiszáríthatják, irritálhatják, vagy allergizálhatják a bőrt, különösen, ha érzékeny vagy száraz a bőrtípusodEmellett a szulfátok környezetszennyezők is, mivel nehezen lebomlanak, és veszélyeztetik a vízi élőlényeket.

Ha el akarod kerülni a szulfátokat, akkor válassz olyan termékeket, amelyek természetes tisztító összetevőket tartalmaznak, mint például a kókuszolaj, a cukornád, vagy a gyümölcsök. Ezek az összetevők nem csak hatékonyan tisztítják a bőrödet, hanem hidratálják és táplálják is. Például a Pyunkang Yul Calming Low pH Tisztító Hab, egy olyan arctisztító, ami nem tartalmaz szulfátokat, hanem cukornád-kivonatot, ami segít eltávolítani a szennyeződéseket és a felesleges faggyút. Emellett a hab aloe vera, teafaolaj, és centella asiatica kivonatot is tartalmaz, ami nyugtatja és frissíti a bőrödet.

3. Szilikonok

A szilikonok olyan szintetikus anyagok, amelyek simává, selymessé, és fényessé teszik a bőrödet és a hajadat. A szilikonokat gyakran használják a hidratálókban, a primerben, a hajápolókban, és a sminktermékekben, mivel segítenek a termékek könnyebb felvitelében és eloszlatásában. Azonban a szilikonoknak is vannak hátrányai, amelyek miatt sokan elkerülik őket. A szilikonok ugyanis létrehozhatnak egy réteget a bőrödön vagy a hajadon, ami megakadályozhatja a bőröd lélegzését, és eltömítheti a pórusaidat. Emellett a szilikonok nehezen lemoshatók, és felhalmozódhatnak a bőrödön vagy a hajadon, ami irritációt vagy töredezést okozhat.

Ha el akarod kerülni a szilikonokat, akkor válassz olyan termékeket, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak, amelyek simává és hidratálttá teszik a bőrödet és a hajadat, anélkül, hogy eltömítenék a pórusaidat vagy felhalmozódnának. Például a Haruharu Wonder Black Rice Hyaluronic Anti-Wrinkle Serum egy olyan szérum, ami nem tartalmaz szilikonokat, hanem fekete rizs kivonatot, ami segít a bőr regenerálódásában és javítja a bőr textúráját. Emellett a szérum hialuronsavat is tartalmaz, ami mélyen hidratálja és feszesíti a bőrt.

4. Ásványi olaj

Az ásványi olaj egy olcsó és könnyen hozzáférhető összetevő, amit a kozmetikumokban hidratálóként és lágyítószerként használnak. Az ásványi olaj a kőolajból származik, és egy olyan anyag, ami megakadályozza a bőr vízvesztését, és segít a bőr simaságának és rugalmasságának megőrzésében. Azonban az ásványi olajnak is vannak negatív hatásai, amelyek miatt sokan elkerülik őket. Az ásványi olaj ugyanis nem hidratálja a bőrt, hanem csak egy réteget képez rajta, ami megnehezíti a bőr lélegzését, és eltömítheti a pórusokat. Emellett az ásványi olaj nem tartalmaz semmilyen tápanyagot vagy antioxidánst, ami jót tenne a bőrnek.

Ha el akarod kerülni az ásványi olajat, akkor válassz olyan termékeket, amelyek természetes olajokat tartalmaznak, amelyek hidratálják, táplálják, és védelmezik a bőrt, anélkül, hogy eltömítenék a pórusokat vagy károsítanák a környezetet. Például a Beauty of Joseon Glow Serum egy olyan szérum, ami nem tartalmaz ásványi olajat, hanem propolisz kivonatot és niacinamidot, ami segít a bőr hidratálásában, fényességében, rugalmasságában és védelmében.

5. Szintetikus illatanyagok

A szintetikus illatanyagok olyan összetevők, amelyek a kozmetikumoknak kellemes illatot adnak, és elrejtik a természetes összetevők esetleges kellemetlen szagát. A szintetikus illatanyagokat számos kozmetikum tartalmazza, mint például a testápolók, a parfümök, a dezodorok, vagy az arcmaszkok. Azonban a szintetikus illatanyagoknak is vannak kockázatai, amelyek miatt sokan elkerülik őket. A szintetikus illatanyagok ugyanis allergiás reakciókat válthatnak ki, mint például bőrkiütés, viszketés, fejfájás, vagy asztma. Emellett a szintetikus illatanyagok nem árulják el, hogy pontosan milyen anyagokból állnak, ami megnehezíti a bőrproblémák okának kiderítését.

Ha el akarod kerülni a szintetikus illatanyagokat, akkor válassz olyan termékeket, amelyek természetes illatanyagokat tartalmaznak, amelyek nem irritálják a bőrt, hanem jótékony hatással vannak rá. Például a PURITO Centella Green Level Calming Toner egy olyan toner, ami nem tartalmaz szintetikus illatanyagokat, hanem centella asiatica kivonatot, ami nyugtatja és hidratálja a bőrt. Emellett a toner teafaolajat és hegyi gyopárt is tartalmaz, ami segít a bőr tisztításában és védelmében.