FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!

Eredeti koreai kozmetikumok, prémium minőségben, elérhető áron több mint 12 éve Magyarorszáron!

Kérdése van? Hívjon minket! +3676508760

Blog

Szépítő alvás a ragyogó bőrért

Szépítő alvás a ragyogó bőrért

Azt szokták mondani, a szép bőr titka: igyál sok vizet és aludj eleget! Nos, a vízivást még igyekszünk is betartani, de az már kevésbé érthető, miért van jó hatással a bőrünkre néhány plusz perc vagy plusz óra alvás. Ez csak egy mítosz? Vagy tényleg van alapja?

Szépítő alvás

A fogalom úgy határozható meg, hogy szépítő alvás az optimális alvás mennyiség és minősége ahhoz, frissnek és fiatalosnak érezd magad. Miközben alszunk, bőrünk természetes módon javító üzemmódba kapcsol, és a nap folyamán elszenvedett károkat új bőrsejtek regenerálásával, valamint az oxigén, a nedvesség és a tápanyagok körforgásával javítja.

Mennyi az optimális szépítő alvás?

A szükséges alvás mennyisége egyénenként változik, de legalább hét, legfeljebb kilenc órára szükséged van a bőrödnek arra, hogy kiaknázza a szépítő alvás előnyeit. Ha rendszeresen hat óránál kevesebbet alszol, akkor a bőrödön elkezdhetsz felfedezni bizonyos mellékhatásokat. Szerencsére, ha éjszakánként egy-három órával megnöveled az alvásidőt, az gyorsan csökkentheti a mellékhatásokat. Az éjszakánként hét-kilenc órányi alvás teltebb bőrt, természetes ragyogást, sőt a ráncok, finom vonalak, sötét karikák és gyulladások csökkenését is eredményezheti.

Mi történik bőrünkkel alvás közben?

Mikor alszol, a bőröd természetes javító tevékenységet végez, hogy visszafordítsa a napközben elszenvedett károkat. Ilyenkor fokozódik a sejtmitózis (új bőrsejtek) és a kollagén termelés. Mindkettő hozzájárul ahhoz, hogy a bőr feszesebbnek és simábbnak tűnjön. Éjszaka, mivel a bőr nincs környezeti stressznek kitéve, a szervezet több vért és oxigént tud keringetni, ami élettel telibbé teszi a bőrt, miközben eltávolítja a felhalmozódott méreganyagokat.

Az alvás bőrre gyakorolt helyreállító ereje elsősorban a két hormontól függ: HGH és Melatonin. Mindkettő az alvás különböző fázisaiban szabadul fel. A Melatonin-termelés éjfél körül (REM-fázis) fokozódik, és az olyan agresszorokat, mint az UV-sugárzás és a por okozta bőrkárosodást visszafordítja, és álmosnak érezzük magunkat tőle. A HGH viszont a bőr javításáért és a bőrsejtek regenerációjáért felelős.

Mi történik bőrünkkel, ha alváshiányosak vagyunk?

Ha nem alszol eleget, a tested nem lesz képes maximalizálni a regenerációs folyamatot, ami puffadt szemeket, sötét karikákat, fáradt bőrt, és idővel a ráncok növekedését is eredményezi. Nemcsak belsőleg öregszünk a megemelkedett kortizolszint (ami egy gyulladással járó stresszhormon) miatt, hanem külsőleg is. A csökkent keringés következtében a bőr fakónak tűnik, és hiányzik belőle a ragyogás, a haj pedig száraznak tűnik. A csökkent keringés a bőr és a haj, valamint az agyunk tápanyagellátásának csökkenésével jár együtt.

Milyen az optimális alvás?

- Lefekvés előtt kerüld a sós ételeket, mert puffadást okozhatnak a szem környékén. A szervezet hajlamos vizet visszatartani, hogy kompenzálja az extra sót.
- Törekedj hét-kilen óra alvásra, ez a legegyszerűbb módja a puffadt szemek és a sötét karikák elkerülésének.
- Ne legyen túl meleg a szobában (18-19 fok az optimális). A hűvösebb szobában alvás minimalizálja az epidermális vízveszteséget vagy az izzadás miatti nedvességvesztést, így a bőr hidratált marad.
- Aludj háton fekve: hason vagy az oldaladon alvással órákon keresztül összenyomod az arcodat, ami ráncokat eredményezhet.
- Maradj mindig hidratált: Nem véletlenül mondják, hogy igyunk meg naponta két liter vizet.

Összegzés

A megfelelő mennyiségű alvás nagyon fontos. Alakíts ki egy esti rutint, hogy biztosítsd a jó minőségű és pihentető alvást, meglátod, bőröd is meghálálja a gondoskodást.