FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!

Eredeti koreai kozmetikumok, prémium minőségben, elérhető áron több mint 12 éve Magyarorszáron!

Kérdése van? Hívjon minket! +3676508760

Blog

8 hiba, amit pattanásos bőrnél elkövethetsz

8 hiba, amit pattanásos bőrnél elkövethetsz

Az akne, vagy a pattanásos bőr sokakat érintő bőrprobléma. Nem igaz hogy csak a serdülőket sújtja, bárkinél előfordulhat. Pattanás akkor jön létre a bőrön, hogyha a faggyúmirigyek kivezető nyílásai eltömődnek és ezáltal begyulladnak. Ilyenkor mindent megteszünk, hogy a lehető leggyorsabban megszabaduljunk tőlük. Van néhány egyszerű dolog, amire érdemes figyelned, ha tiszta, pattanás mentes és ragyogó bőrt szeretnél.

#1 Ne piszkáld a pattanásokat!

A pattanások tulajdonképpen fertőzött sebek, és ha elkezded piszkálni, nyomkodni és vakargatni a pattanást, csak rontasz a helyzeten. Hegeket, elszíneződést és sebeket okozol, amelyeket hosszabb ideig fognak tartani és nehezebb elfedni. Ráadásul, ha az ujjaid és a körmeid piszkosak, valószínűleg több baktérium kerül a pórusba, ezáltal fertőzéshez is vezethet.

A pattanások piszkálása helyett használj inkább hidrokolloid pattanás tapaszt, mint a PURITO All Care Recovery Cica tapasz pattanásokra, mely védi a pattanást a további fertőzéstől, megakadályozza a piszkálást és felszívja a pattanás tartalmát. 


#2 Ne a zuhany alatt moss arcot!

Azt gondolhatnád, ha már zuhanyozol, praktikus és kényelmes, ha a tested többi részével együtt az arcodat is megmosod. A forró víz azonban nem tesz jót az arcbőrödnek, irritáló és szárító hatása lehet. Ezen felül a kemény vízsugár nem csak az alapvető nedvességtől és egészséges olajoktól foszthatja meg az arcbőrt, hanem az arcodon lévő hajszálerek megrepedéséhez is vezethet.

Inkább tisztítsd meg és tonerezz, mielőtt a zuhany alá szállsz, és figyelj rá, hogy ne áztasd el az arcodat. Lehetőleg a sampont se engedd végigfolyni az arcodon. Figyelj arra is, hogy ne törölközővel töröld meg az arcod, mert azok baktériumokat rejtenek magukban. Törölköző helyett próbáld meg kezeddel finoman lepaskolni a vízcseppeket az arcodról és a nyakadról. Ezután folytathatod a rutinod a következő lépéssel. 


#3 Ne moss túl sokszor arcot!

A nap folyamán annyi minden történik, hogy hajlamosak vagyunk sokszor megmosni az arcunkat. Egyrészt, hogy az izzadságtól felfrissüljünk, másrészt a szennyeződésektől megtisztítsuk. Kutatások azt bizonyítják, hogy a pattanásokra hajlamosak számára semmiképp sem ajánlott naponta kétszeri arcmosásnál többet beiktatni, mivel a túlzott tisztítás a bőr kiszáradásához vezethet, emiatt a bőr kompenzálásképp több olajat termel, ami viszont további pattanásokat okozhat.

Ha a sűrű arcmosás helyett hetente inkább néhányszor szalicilsavat vagy glikolsavat tartalmazó lemosót használj, ami segíthet megállítani a pattanásokat, mielőtt még elkezdődnének.


#4 Óvakodj a fizikai hámlasztástól!

Ne feledkezz meg róla, hogy a pattanások valójában sebek a bőrön. A fizikai hámlasztás micro sérüléseket okozhat a bőrödön, amibe a pattanásokban lévő baktériumok átkerülhetnek, így okozva még több pattanást. 

Ha mégis szeretnél hámlasztani, akkor inkább válassz kémiai hámlasztót, például BHA-t vagy AHA-t, amik gyengéden feloldják az elhalt hámsejteket és tisztává teszik a pórusokat. Ilyen például a Benton Aloe BHA toner, ami egy aloe alapú toner minden bőrtípusra. Javítja a bőr állapotát, gyorsítja a bőrmegújító folyamatokat és egységesíti a bőrtónust.


#5 Hidratálj!

Nagyon fontos a hidratálás, akkor is, ha pattanásos vagy, akkor is, ha nem. Tévhit az, hogy a pattanások gyógyításának legjobb módja a kiszárítás.. Kiszárítás helyett koncentrálj inkább a hidratálásra, ami segíthet megszabadulni a felesleges faggyú- vagy olajtermelődéstől. Amikor a bőröd száraz, a szervezet úgy érzékeli, hogy kompenzálnia kell, ezért elkezd több olajat termelni. Ha megfelelő hidratáló krémet használsz, az ellensúlyozza ezt a szárazságot.

Vannak olyan hidratáló krémek pattanásos bőrre, mint például a PURITO Centella illatmentes regeneráló krém, ami anélkül hidratál, hogy zsíros érzetűvé tenné a bőrödet. Tele van nagyszerű összetevőkkel, például 50% Centella Asiatica kivonat, a ceramid és a niacinamid. Segít csökkenteni a bőrproblémákat, erősíti a bőr barriert és támogatja a bőr kollagénszintézisét.

#6 Légy következetes!

Ahhoz, hogy hosszú távon megszabadulhass pattanásaidtól, elengedhetetlen a bőrápolási rutin. Sok márka állítja, hogy megvan a megoldása, termékével gyorsan megszabadít a pattanásoktól, de az ilyen kezelések durvák és szárító hatásúak lehetnek. Egy gyengéd rutin, sok folyadék és helyes táplálkozás jó kezdet a pattanások elleni küzdelemben.

Ne feledd, hogy mindig fokozatosan építsd be az új termékeket a rutinodba, hogy bőrödnek legyen ideje hozzászokni az új kihívásokhoz


#7 Ne csak akkor kezeld a pattanásokat, amikor már látszanak!

Ha pattanásokra hajlamos vagy, fontos, hogy rendszeresen kezeld a bőröd, ne csak akkor, amikor már látszanak a pattanások. A spot kezelések hatásosak lehetnek, de nem jelentenek hosszú távú megoldást. Sokszor életmódbeli változtatást is kell tenned annak érdekében, hogy a pattanásaid ne térjenek vissza. Figyelj arra például, hogy rendszeresen cseréld a párnahuzatodat, mindig tiszta törölközőt használj és minden este mosd le a sminked!


#8 Figyelj a bőröd reakcióira!

A bőröd mindig visszajelzi, ha valami nem tetszik neki. Feszülős lesz, viszket, ég. Ha egy új termék bizsergést vagy csípést okoz, valószínűleg irritálja a bőrödet, ha pedig égető érzés keletkezik vagy kipirosodik, valószínűleg allergiás vagy irritációs folyamatról van szó. Ilyenkor azonnal mosd le a terméket.

Minden új krémet tesztelj le, mielőtt használni kezdesz. Vedd figyelembe, hogy a rutinok nem egyik napról a másikra hatnak, hosszabb, hónapokig tartó folyamat lehet, míg pozitív változást tapasztalsz a bőrödön. És nagyon fontos, hogy gondosan tanulmányozd át az összetevők listáját, mielőtt megvásárolsz egy terméket. Ha a hidratáló krémen, fényvédőn vagy más bőrápolón nem az áll, hogy nem komedogén, vagy nem tömíti el a pórusokat, akkor lehet, hogy pattanásokat és mitesszereket okozhat.


Összegzés

Pattanásokkal összefüggő hibákat könnyen el lehet követni, viszont az életmódodban és rutinodban tett apró változtatásokkal sokat tehetsz bőrödért. A „ne piszkáld a pattanásokat” örökérvényű szabály.